Welk dier schuilt er in jouw kind?

03-10-2017

4 oktober staat wereldwijd in het teken van dieren. Om dat mee te vieren proberen we samen met jou te onthullen welk dier er in jouw kind schuilt. Wat?! Een dier in mijn kind?! Aan de hand van deze vijf kenmerken zal snel blijken dat er de meest ongewone dieren in de trekjes en gedragingen van jouw kind schuilen. Na dit overzicht zal duidelijk worden dat op deze werelddierendag je buurt al vol zit met giraffen, orka’s en meerkatten – en dat je misschien meer kippen en meesjes in huis hebt dan de exemplaren in je achtertuin. Welk dier is jouw kind vandaag?

De afleider (Surricata surricata)

Als kinderen iets willen, komen ze het meestal gewoon vragen of stiekem in je oor fluisteren. Als dat niet werkt, zullen ze opvallend rondhangen in de buurt van het item dat ze willen hebben. Wanneer ook die tactiek faalt, proberen ze misschien je aandacht af te leiden om alsnog hun doel te bereiken.

Kan er bij jouw jongeling soms zo’n leugentje om bestwil af? Dan heb je te maken met een groene meerkat. Immers, als meerkat 1 zijn banaan weigert te delen met meerkat 2, maakt meerkat 2 hem wijs dat er een leeuw op komst is. Daarop stormt meerkat 1 weg en eet meerkat 2 in alle rust de achtergelaten banaan op.

Het moederskindje (Orcinus orca)

Als ouder ben je vertrouwd en veilig – en de buitenwereld lijkt dat niet altijd te zijn. Heeft jouw jongste het soms moeilijk om van achter jouw benen vandaan te komen? Houdt hij of zij net iets langer dan nodig je hand vast aan de schoolpoort? Of fungeer jij misschien als spreekbuis wanneer ze iets aan vreemden moeten vragen? “Tiny zou graag een fristi drinken” – we zeggen zo maar iets.

Zelfs bij de allergrootste vertegenwoordigers van de van dolfijnenfamilie komt dat voor. Jouw kind is een (mannelijke) orka die liefst in de buurt van mama orka blijft vertoeven.

De deugniet (Gallina)

Kinderen zijn niet altijd even subtiel wanneer ze iets willen doen dat eigenlijk niet mag. Als ze zich gaan verstoppen om je te doen schrikken, dan heb je waarschijnlijk al twintig minuten lang in de gaten hoe ze met glimmende oogjes een schuilplaats aan het zoeken zijn. Laat ons stellen dat onze acteerprestaties bij het “schrikken” Oscar-waardig zijn. Maar als jij met je volle aandacht ergens anders zit, kunnen ze je plots wél oprecht van je stoel doen vallen.

Ook kippen zijn zo’n deugnieten. Zij vinden het immers geweldig om collectief een soortgenoot te laten schrikken door plotseling vlak achter haar te fladderen of te kukelen. 

De imitator (Parus major)

Jouw kroost kijkt waarschijnlijk vlogs, video’s of tutorials op YouTube. Alle eventuele don’t try this at home-waarschuwingen ten spijt, is het vaak zo dat kinderen die zaken achteraf dan willen imiteren: van het uitoefenen van een experiment of het naspelen van een videospel tot een waarheidsgetrouwe hulde aan Elsa uit Frozen of Beyoncé in haar nieuwe videoclip. Ook zo bij dieren. Als dieren merken dat hun soortgenoten iets op een inventieve of creatieve manier oplossen, zullen ze die handelingen kopiëren.

Schuilt er een epigoon in jouw kleine spruit? Dan is hij of zij een meesje. Let wel: meesjes imiteren enkel wat andere meesjes doen, wat roodborstjes uithalen laat hen Siberisch koud.

De peuteraar (Giraffa)

Toegegeven, dit is niet de eigenschap waar we als ouder het meest mee lopen te pronken. Bovendien maken we onszelf waarschijnlijk wijs dat we dat bij god niet zelf doen. En toch, je buurman doet het, je achternicht doet het en dieren doen het: neuspeuteren.

Slaat jouw kleinste al eens graag peinzend aan het graven in zijn of haar neusholtes? Dan is jouw kind een giraf. Bonuspunten voor kinderen die met hun tong aan hun neus komen, want giraffen zetten hun tong in om deze activiteit uit te voeren – dat zou anders voor behoorlijk interessante taferelen zorgen op de Afrikaanse savanne. 

  

Smaakt dat naar meer?

Voor het boek Vossenstreken trok professor De Vos de wereld rond, op zoek naar menselijke trekjes in dieren. Hij zoomde daarbij in op de “kleine kantjes” van dieren, de stiekeme handelingen en stoute stoten die deze wezens uithalen.

Vossenstreken werd daarvan het uitgebreide verslag. Gefictionaliseerde non-fictie voor dierenvrienden vanaf 10 jaar. Het boek werd geschreven door Danny De Vos en prachtig geïllustreerd door Arnold Hovart.

Bestel nu

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies