Vic Falls Missions: undercoveroperaties en bijzondere talenten

05-03-2018

Vic Falls Missions speelt zich af in een wereld van undercoveroperaties waarin een geheim team van jongeren met bijzondere talenten opereert en waar ook leden met een beperking juist door hun bijzondere eigenschappen topspionnen kunnen zijn. In De Keizersillusie duiken Victoria, Delphine en Marcus met behulp van het hele team onder in het kunstmilieu. In dit fragment maken we kennis met hacker David.

Davids hackerstalent was het indirecte gevolg van een verkeersongeval waarbij hij als achtjarige knaap betrokken was geraakt. Een dronken chauffeur maaide toen tien voetgangers van het voetpad. De tol was hoog. Drie tieners verloren het leven en vijf anderen, onder wie David, werden met zeer zware verwondingen in het hospitaal opgenomen.  Hij had verschillende dagen tussen leven en dood gezweefd, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Al was de blijdschap van korte duur geweest. Want de klap had zijn rugzenuwen doorgesneden, waardoor hij vanaf zijn middel onherstelbaar verlamd was geraakt.

Gelukkig liet hij zich niet uit het lood slaan. Hij was gezegend met de koppigheid van zijn Schotse moeder en het optimistische, goedlachse karakter van zijn Kaapverdische vader, en zorgde ervoor dat zijn rolstoel in korte tijd een verlengstuk van hemzelf werd, waarbij hij grapjes over zijn situatie niet schuwde. Als hij voelde dat andere mensen zich wat ongemakkelijk voelden, wist hij met zijn grappen en grollen steeds het ijs te breken. Zijn favoriete grap was er een over de nieuwe rolstoel die hij had besteld. Een stoel van het exclusiefste hout dat er bestond… kreupelhout.

Door zijn verminderde mobiliteit was hij zich, nog meer dan voor zijn ongeval, gaan verdiepen in de mogelijkheden van zijn computer. Binnen de kortste keren begon hij voor vrienden eenvoudige web- en blogsites te bouwen, waarmee hij meteen ook zijn eerste geld verdiende. Dat geld investeerde hij zowel in dikke boeken waarin de nieuwste computertalen uit de doeken werden gedaan, als in steeds zwaardere computers. Beetje bij beetje had hij zich de geheimen van het internet, netwerken en digitale beveiligingssystemen eigen gemaakt. Zo kon hij al op zijn twaalfde als computerexpert beschouwd worden.

Dat was het moment waarop hij zich aan zijn eerste hackingacties waagde. De website van de school een beetje aanpassen bleek een fluitje van een cent. Dus ging hij voor wat grotere uitdagingen. Hij nam een kijkje op de servers van het stadsbestuur, kraakte de mailboxen van een aantal bekende BBC-medewerkers en probeerde in de loop van de jaren zijn hackerstalenten ook uit bij verschillende grote bedrijven. Hij deed dit echter nooit stiekem. Steeds liet hij een berichtje achter om de bedrijven attent te maken op de beveiligingsrisico’s die ze liepen. Die berichtjes ondertekende hij altijd met een afbeelding van een lachende hamburger met zwarte krulletjes die in een rolstoel zat, en met de naam Lamme Goedzak. Zo zag hij zichzelf immers, een vrolijke verlamde kerel die het goed meende en verslingerd was aan hamburgers.

Binnen het wereldwijde hackersmilieu groeide Lamme Goedzak al snel uit tot een icoon. Maar ook bij de digitale cel van Scotland Yard werd zijn naam een begrip. Op zijn vijftiende was hij de meest gezochte hacker in het Verenigd Koninkrijk. En dat had hij nog een hele tijd kunnen blijven, als hij niet had beslist om op een koude, door hevige sneeuwbuien geteisterde kerstavond het hele verkeerssignalisatiesysteem van Londen te hacken. Hij liet alle verkeerslichten onophoudelijk, zoals lichtjes in een kerstboom, knipperen en toverde op alle elektronische borden de tekst ‘Lamme Goedzak wenst u een zalige kerst’ tevoorschijn.

Verder lezen? 

In De Keizersillusie komen de jonge spionnen van het SPAT, het geheime Special Abilities Team, opnieuw voor een grote uitdaging te staan. Na hun opdracht in Dubai blijven ze met heel wat vragen zitten. Op zoek naar antwoorden trekt Suravi naar Zuid-Afrika, gaat Marcus de confrontatie aan met zijn moeder en komt Victoria opnieuw oog in oog te staan met de crimineel Lech Volenski.

Nu kopen

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies