Safer Internet Day 2017: 5 tips van Stefaan Lammertyn

07-02-2017

Vandaag, 7 februari, is het opnieuw Safer Internet Day. #SID2017. Het thema van dit jaar is ‘Be the change: Unite for a better internet’. Van Afghanistan tot Vietnam wordt vandaag stilgestaan bij het veilig gebruik van het internet. In onze moderne wereld, waar technologie niet meer weg te denken is, is het verstandig gebruik van o.a. sociale media immers een levensnoodzakelijke vaardigheid geworden.

Zelf ben ik niet zo’n grote fan van een specifieke dag, om de simpele reden dat eigenlijk élke dag een Safer Internet Day moet zijn. Veel ouders overschatten de maturiteit van hun kinderen als het over digitaal mediagebruik gaat. Net zoals Pipi Langkous zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Experts zijn het erover eens: ouders en opvoeders spelen een belangrijke rol in het mediawijs maken van onze kinderen. Net zoals we hen op vlak van seksualiteit voorlichten en leren autorijden, moeten we dat ook voor internet en games doen.

Enkele tips om onze kinderen te helpen bij de ontdekking van die online wereld:

  • Betrokkenheid: toon als ouder en opvoeder interesse in de online activiteiten van je kinderen. Vraag waar ze mee bezig zijn, met wie ze contact hebben, wat ze grappig vonden, … Maar ook of ze geen ‘vreemde’ dingen zagen.

  • Goede afspraken maken goede vrienden: stel duidelijke regels. Bij ons thuis blijven smartphones en tablets weg van de eettafel. Ook wij zijn daar als ouders consequent in. Bij het studeren brengen wij hen de discipline bij om hun smartphone niet mee te nemen naar hun kamer. Hoe minder afleiding, hoe beter.

  • Maak het online gedrag bespreekbaar: haal af en toe wat er in de media komt rond online incidenten aan. Denk bijvoorbeeld aan sextortion (seksuele afpersing). ‘Stel dat iemand jou dat zou vragen, wat zou je dan doen?' is een vraag die ik mijn kinderen geregeld stel. Op die manier weet je snel hoe zij tegenover het probleem staan en hoe ze zouden handelen mocht dit bij hen gebeuren.

  • Geef vertrouwen: stap voor stap laat je je kind los zodat het zelfstandig verder kan. Je blijft wel vanop afstand een oogje in het zeil houden. Vergelijk het met fietsen.

  • Offline is ook OK: streef een evenwicht na tussen online en offline. Probeer de schermtijd in te perken. Zeker voor het slapengaan is langdurig gebruik van smartphone of tablet nefast.

Ouders mogen geen controleurs zijn. Inloggen tijdens de afwezigheid van je kind op zijn of haar Facebookprofiel is echt geen goed idee. Jongeren willen ook hun privacy en hebben er recht op. Ik denk daarbij terug aan het dagboek van mijn zus: dat was ook met een slotje vergrendeld, en mijn ouders hadden geen van beiden een sleutel.

Kortom: het is onze plicht als eigentijdse ouders en opvoeders iedere dag te waken over het mediawijs gebruik van onze kinderen. Als we dit consequent met zijn allen doen, dan wordt zo’n Safer Internet Day misschien wel overbodig. I have a dream …

 

Artikel door Stefaan Lammertyn, co-auteur van #vindikleuk, dat binnenkort verschijnt bij Van Halewyck.

Nuttige links:
MediaNest, website over mediaopvoeding
Child Focus
Safer Internet Day

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies