Omgaan met MS: Luc Van Thillo vertelt

31-05-2017

Luc Van Thillo, een succesvol ondernemer, raasde door het leven. Zijn motto? Sneller, beter en steeds meer. Tot op een dag de diagnose van de chronische ziekte multiple sclerose bij hem gesteld werd. De ziekte komt als een mokerslag aan en doet de zakenman van zijn zorgvuldig uitgekiende pad afwijken. Wat is MS exact? Wat is de behandeling? Is genezing mogelijk? Allemaal vragen die plots veel belangrijker worden dan cijfers en contracten. De strijd met MS leerde hem dat geluk tot op zekere hoogte maakbaar is, ook al is de realiteit soms bikkelhard.

“Ik heb geleerd om te appreciëren wat ik heb.”

Soms denk ik ook dat MS in mijn leven enkele zaken ten goede heeft veranderd. Zonder MS was ik misschien nog een veel grotere workaholic geworden dan ik al was. Misschien had de stress me volledig opgevreten. Dat is een hypothetische manier van denken, maar ik bedoel dat MS niet de enige oorzaak van miserie in een mensenleven is.

Het leven is onvoorspelbaar, dus moet je het ook kunnen relativeren. Ik denk ook dat MS me een nieuw perspectief heeft gegeven op bepaalde zaken, en meer moed. Zonder die diagnose had ik sommige stappen in mijn leven niet gezet. Had ik AeroGo durven over te nemen, zonder dat ik wist dat ik tweehonderd procent kon vertrouwen op mijn werknemers? Dat blinde vertrouwen is er toch grotendeels gekomen in mijn donkere periode. Had ik nog enkele andere stappen durven te zetten met avt? Wellicht niet. Had ik de draad weer opgepikt met mijn broers, als ik hen niet zo hard nodig had gehad? Zouden we opnieuw zo naar elkaar zijn toegegroeid?

Je kan dat niet voorspellen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat positieve neveneffecten zijn geweest van mijn ziekte. Daar moet je dus ook dankbaar voor zijn. Zoals mijn broers en mijn ouders en ik nu met elkaar omgaan, dat is alsof we weer thuis wonen. Echt geweldig.

Ik geniet op dit moment op een heel andere manier van het leven dan vroeger. Voor mijn diagnose was ik enkel bezig met cijfers en contracten, machines verkopen en winstmarges berekenen. Al de rest kwam op de tweede plaats. Ik genoot toen ook van mijn leven, omdat het zakenleven me kicks bezorgde. Maar nu geniet ik écht van het leven. Nu kan ik ’s ochtends opstaan en zonder stress de dag tegemoet gaan. Dat zou ik vroeger nooit gekund hebben. Hoe goed de zaken ook gingen, het kon altijd beter. Mijn ambitie was ongeremd en eindeloos. Nu niet meer.

Ik heb geleerd om te appreciëren wat ik heb. Dat betekent niet dat je geen plannen en doelen meer kunt hebben in je leven. Maar ik heb geleerd om af en toe stil te staan en gelukkig te zijn met wat ik zie. ‘Count your blessings’, zeggen ze in het Engels. Dat is iets heel anders dan ‘count your profits’.

MS krijgt mij niet klein

Van oorzaken en symptomen tot de diagnose en behandeling. Allemaal factoren die littekens nalaten bij de MS-patiënt en zijn omgeving. Maar hoe ga je hier mee om? Welke impact heeft het? In het boek MS krijgt mij niet klein, vertelt Luc aan de hand van anekdotes welke impact de zware diagnose heeft op een mensenleven.

E-book bestellen

 

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies