Misdaadauteur Aspe brengt een ode aan zijn overleden vrouw

30-10-2017

In augustus 2016 verloor misdaadauteur Pieter Aspe zijn echtgenote Bernadette aan longkanker. Zijn grote liefde, zijn muze. Het verdriet was ontzettend groot en hij kwam in een diep dal terecht. Aspe besloot om een ode te brengen aan zijn overleden vrouw. Samen met cartoonist Marec schreef hij Afscheid van een muze, een ontroerende beeldroman over hun liefde, hun leven samen.

Prachtige samenwerking tussen cartoonist en misdaadauteur

Marec wilde al langer een verhaal tekenen over een kunstenaar en zijn muze en dacht ook al lange tijd aan Pierre en Bernadette. Toen zij ziek werd, wist Marec echter niet goed wat het juiste moment is om zoiets te vragen. Maar tot zijn grote verbazing zei Aspe toch “ja”. Aan het Nieuwsblad vertelt hij dat het mooi was om te zien hoe Aspe zijn moed weer samen raapte.

Aspe vertelt in de krant dat hij zich niet hield aan zijn gewoonlijke limiet van 1.700 woorden per dag: “Het vloeide uit mij. Ik kon niet stoppen na 1.700 woorden. Ik schreef er twee dagen aan. Dag en nacht. Sliep nauwelijks. Het moest er gewoon uit. Af en toe huilde ik. Zeker toen ik haar einde moest neerschrijven. Ze was zo’n kokette dame, altijd rug recht. En daar lag ze dan, op haar ziekenbed in de living. Haar rug al zwart van de doorligwonden. Van de dood die al in haar lijfje zat.” Dankzij de moed van Aspe, onstond zo deze prachtige striproman.

Marec en Aspe bij Van Gils en gasten

Wat doe je als je iemand hebt ontmoet, je hebt het telefoonnummer niet goed onthouden en je wil ze terug zien? “Zoals in een misdaadroman, dan ga je terug naar de plaats van de misdaad.” Aspe leerde zijn muze kennen op Kerstavond in een café. Hij memoriseerde haar nummer verkeerd en kon haar niet meer bereiken. De volgende dag keerde hij terug naar datzelfde café in de hoop haar opnieuw te zien.  En even later wandelde ze het café binnen. Zo begint het liefdesverhaal van Pieter Aspe en zijn Bernadette.

Bij Van Gils en gasten vertellen Aspe en Marec over hun ontmoeting, de moeilijke periode na de dood van Bernadette en over het ontstaan van de graphic novel.

Bekijk de volledige aflevering hier.

 

Ontdek het boek

Afscheid van een muze is een graphic novel over de liefde, de dood en alles daartussenin. Pieter Aspe vertelt het verhaal, Marec brengt alles sfeervol in beeld. 

Bestel online

Ook verkrijgbaar in de boekhandel én op de Boekenbeurs in Hal 1. 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies