Mannen en hun seksualiteit: 5 mythes doorprikt

01-03-2018

Mannenmythes. Ze zijn er in alle vormen en maten. Maar hebben mannen met grote voeten ook echt een grote penis? En maak je minder kans op prostaatkanker als je maar vaak genoeg seks hebt? In Onder de gordel benoemt endocrinoloog Guy T’Sjoen de meest voorkomende klachten bij mannen van alle leeftijden en stelt hij oplossingen, alternatieven en tips voor om zo lang mogelijk seksueel gezond te blijven. Naast talloze weetjes en verhalen uit de praktijk, doorprikt hij ook enkele hardnekkige mannenmythes.

1. Mannen met grote handen of voeten zouden ook een grote penis hebben.

De mythe dat mannen met grote handen of grote voeten ook een grote penis hebben, is klinkklare onzin. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat mannen met een maatje 47 groter geschapen zijn dan mannen met een maatje 43. Er zijn namelijk zo veel individuele verschillen dat je er geen lijn in kunt trekken. Tussen de lichaamslengte van een man en de grootte van zijn jongeheer zou er wel een mogelijke associatie zijn. Zo zou de kans groter zijn dat mannen van 1 meter 90 ook een grotere penis hebben. Maar ook dat verband is nog niet wetenschappelijk bevestigd.

2. Flink behaarde mannen hebben een hoger testosteronniveau.

Ook deze mythe is niet waar. Het is niet omdat je lichaam bedekt is onder een dikke haardos, dat je daarom ook mannelijker bent of een hoger testosteronniveau hebt. Hoewel testosteron een invloed heeft op haargroei, hangt de mannelijke beharing vooral af van erfelijke factoren. De verschillende gevoeligheid is namelijk genetisch bepaald. Zo hebben Aziatische mannen minder haar dan bijvoorbeeld donker behaarde mediterrane mannen en toch zijn die twee nauwelijks of niet van elkaar te onderscheiden qua testosteronniveau. Ook binnen dezelfde culturele groep zijn er enorm veel verschillen.

3. Onderzoekers zijn druk bezig met een mannenpil te maken.

Je ziet het wel vaker op het internet verschijnen: “’Mannenpil’ mogelijk te verkrijgen in 2018” of “De mannenpil lijkt eindelijk daar te zijn”. De langverwachte komst van mannencontraceptie is echter nonsens. Mannencontraceptie is namelijk een verre toekomstdroom en zal niet vandaag, niet morgen en ook niet de komende 10 jaar verschijnen. Mocht het dan toch eindelijk zo ver zijn, dan zal die mannencontraceptie al helemaal niet in de vorm van een pil verschijnen.

 4. Je maakt minder kans op prostaatkanker als je maar vaak genoeg seks hebt.

De redenering achter die mythe is dat geregeld ejaculeren de prostaat fit en gezond houdt. Hoewel er inderdaad een associatie is, is er toch geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor. Dat mannen die vaker ejaculeren minder kans hebben op prostaatkanker, is eerder te wijten aan een gezondere levensstijl dan aan orgasmes op zich. Zo hebben mannen die geregeld klaarkomen een actiever seksleven, wat indirect een teken is van een goede psychologische en lichamelijke gezondheid. Laat je angst om protstaatkanker te krijgen dus niet de enige reden zijn om te vrijen. Ervan genieten heeft namelijk een veel groter effect op je gezondheid.

5. Je kan het geslacht van je kind beïnvloeden met de timingmethode.

Veel mensen laten zich wijsmaken dat X-zaadcellen langer overleven dan Y-zaadcellen. Wanneer je graag een dochter hebt, dan zou je het best enkele dagen voor de eisprong vrijen. Op die manier zouden de Y-zaadcellen tegen de bevruchting afgestorven zijn en kunnen de X-zaadcellen zonder probleem de eicel bereiken. Resultaat: je hebt een prachtige dochter. Zo eenvoudig is het niet. Het geslacht van je kind kan enkel in een labo bepaald worden en daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Je kan dus niet zomaar op bestelling een jongen of meisje vragen. Dat bepaalde standjes bovendien een invloed zouden hebben op het geslacht van je kind, is ook onzin. De beste standjes zijn je favoriete standjes. En eenmaal je een gezonde zoon of dochter hebt, wat maakt het geslacht dan uit?

Meer lezen?

Zonder blikken of blozen benoemt Guy T'Sjoen in Onder de gordel de vaakst voorkomende klachten bij mannen van alle leeftijden en stelt hij oplossingen, alternatieven en tips voor om zo lang mogelijk seksueel gezond te blijven. 

Nu kopen

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies