#jeugdboekenmaand: vriendschap in, rond en mét boeken van 4 tot 11 jaar

22-02-2019

Tijdens de Jeugdboekenmaand van Iedereen Leest vieren we dit jaar vriendschap in al zijn vormen en hoedanigheden. Want over verre, dikke, gekke, digitale, bijzondere en nieuwe vrienden bestaan er talloze boeken. Daarnaast heeft het lezen van boeken een positief effect op je empathisch vermogen, en maken boeken je eigenlijk zelfs een betere vriend. Reden genoeg dus om kennis te maken met deze boekenvrienden voor lezers uit het basisonderwijs.

OskarJacques & Lise

Oskar is een heel bijzondere speelgoeddino. Een jongen kreeg hem ooit cadeau en sindsdien zijn ze onafscheidelijke speelkameraadjes. Maar op een dag raakt de jongen zijn vriend kwijt in bad. Dat is de start van een heel bijzondere zoektocht. Van de sfeervolle illustratoren van de affiche van de Jeugdboekenmaand.

VRIEND gezocht – verloren – gevondenEef Rombaut en Emma Thyssen

Soms dekt een titel volledig de lading. Dino is angstvallig op zoek naar een vriend en Kikker zoekt de aandacht van Dino. Bambi geeft Dino de kans om populair te worden, maar dan moet hij Kikker wel in de steek laten. Wat zal Dino doen? Een bruikbaar boek over vriendschap en pesten.

Lesmap beschikbaar via profiel.vanhalewyck.be/lesmappen/.  

Schaap zoekt poen – Eef Rombaut en Emma Thyssen

Schaap heeft vrienden, maar heeft vooral aandacht voor Nachtvlinder. Hij gaat op zoek naar geld om haar een diamant te kunnen geven. Maar zal dat hem helpen om een vriend te maken? Een voorleesverhaal over geld en de onbetaalbare waarde van vriendschap.

Wil je vrienden een cadeautje doen in maart? Vraag het schaappapier aan in de wwwebwinkel.be van Spin!

De beer naar Wammerswald – Stefan Boonen & Tom Schoonooghe

De firma Tweeboom zorgt voor dieren met een probleem. Voor een beer die van een ver bos droomt. Een hond met weemoed. En een jongen die beter leert als hij niet in de klas is. Een prachtig verhaal over een bijzondere vriendschap, met een gastrol voor het geliefde Wammerswald.

Lesmap beschikbaar via profiel.vanhalewyck.be/lesmappen/

Het ei van oom Trotter – Marc de Bel

Alexander wordt op school gepest en heeft niet zo’n warme thuis. Wanneer oom Trotter komt logeren, lijkt daar eindelijk verandering in te komen. Maar Trotter moet snel weer weg. Als afscheid geeft hij een cadeau: een ei. En wanneer op een stormachtige nacht dat ei openbreekt, zal Alexander zijn leventje nooit meer hetzelfde zijn.

Tante Geola en de Tsaar van eender waar – Mark Tijsmans

Bas Bonje Bolleboos moet gaan logeren bij een tante van wie hij nog nooit heeft gehoord. Tante Geola woont in een oud kasteel, Tot Slotte, in een klein dorpje waar niemand naartoe wil. Daar ontmoet hij Ananastasia, de kleindochter van de Tsaar. Tasje is stom en slechts een klein beetje leuk, maar haar opa wilt wraak nemen op zijn tante. Om dat te voorkomen, zullen ze vrienden moeten worden.

Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter – Sofie Leyts

Vitus is twaalf jaar oud en geweldig slim. Zijn hersens werken altijd op volle toeren, en als hij iets bijzonder ingewikkelds heeft bedacht flitst er soms een vonk door zijn linkeroor. Livia is ook twaalf, en dochter van een topspionne. Zij gelooft in theeblaadjes en aura’s. Wanneer ze samen een mysterie proberen ontrafelen, verschijnt er plots een vreselijke voorspelling aan de sterrenhemel. Onzin volgens Vitus, onheil volgens Livia. Wie heeft het bij het rechte eind?jacquesandlise_jeugdboekenmaand2019

PS – Check tijdens de jeugdboekenmaand je boekencheque en ontvang €5 korting op jouw nieuwe lievelingsboek!

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies