#jeugdboekenmaand: vriendschap in, rond en mét boeken van 12 tot 99 jaar

22-02-2019

Tijdens de Jeugdboekenmaand van Iedereen Leest vieren we dit jaar vriendschap in al zijn vormen en hoedanigheden. Want over verre, dikke, gekke, digitale, bijzondere en nieuwe vrienden bestaan er talloze boeken. Daarnaast heeft het lezen van boeken een positief effect op je empathisch vermogen, en maken boeken je eigenlijk zelfs een betere vriend. Deze boekenvrienden voor oudere lezers staan alvast te popelen om je te leren kennen.

Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissenVera Van Renterghem

Oscar Cook woont in een bejaardentehuis. Aanvankelijk denkt hij dat de oudjes enkel goed zijn voor scheten en scheldwoorden, kommer en kwel. Maar dan sluit hij vriendschap met Karel, Lise en Otto en ontdekt hij dat hun vriendschap een magisch effect heeft. En dat mag je letterlijk nemen.

De Poppenmaker van KrakauR.M. Romero

Krakau, 1939. Karolina, een levende pop, komt in het atelier van de poppenmaker terecht. De gesloten man bloeit open, en samen sluiten ze vriendschap met een Joodse muzikant en zijn dochter. Als de nazi’s Polen binnenvallen, komt er een einde aan hun prille geluk. Ze beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn en besluiten hen te helpen – met gevaar voor eigen leven.

Mr. Poppins – Alejandro Palomas

Guille is verlegen, glimlacht altijd, zit het liefst met zijn neus in de boeken en heeft veel fantasie. Op school heeft hij maar één vriendinnetje, Nazia. Hij draagt een mysterie met zich mee dat een leerkracht vastberaden is om op te lossen. Een veelstemmig verhaal over vriendschap en vertrouwen.

Lesmap beschikbaar via profiel.vanhalewyck.be/lesmappen/

Fille Folle – Ilona Lodewijcxk en Aurike Quintelier

Om iemand graag te kunnen zien, moet je eerst leren om van jezelf te houden. Deze brok girlpower leert je om de allerbelangrijkste vriendschap in je leven te sluiten: die met jezelf. In de vorm van 10 geboden gidsen Ilona en Aurike vrouwen vandaag naar een beter zelfbeeld, meer zelfrelativering en een mooiere wereld.

Gewoon gevoelig - Luc Descamps

Flo, af en toe het mikpunt van spot, heeft geleerd om met haar hooggevoeligheid om te gaan. Net als ze de indruk heeft dat ze alles voor mekaar heeft, verandert er iets in haar omgeving. Het is te zeggen, er is iemand naar wie ze plotseling op een heel andere manier kijkt: haar buurjongen. Haar hormonen gaan ineens zo fel tekeer dat haar wereld op zijn kop wordt gezet.

Tot de zon aan de horizon vriestKathelijn Vervarcke

Lander en Chinouk hebben allebei een moeder met een psychotische kwetsbaarheid. Al snel ontstaat er een grote vertrouwelijkheid tussen hen. Beide gezinnen gaan echter anders om met de ziekte van hun moeder en dat stelt de relatie van Lander en Chinouk zwaar op de proef. Zal hun liefde sterk genoeg zijn om samen een nieuw evenwicht te vinden?

Dilemma: Anna – Tille Vincent

Anna, die niet bijzonder populair is, blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en vreest dat iedereen haar nu helemaal links zal laten liggen. Maar het tegendeel gebeurt. Plots willen de meisjes haar vriendin worden en krijgt ze ook aandacht van de jongens. Tot ze op controle te horen krijgt dat haar ziekte wel behandeld kan worden. Hoe kan ze dat nu nog uitleggen zonder haar nieuwe vrienden te verliezen?

jacquesandlise_jeugdboekenmaand2019

PS – Check tijdens de jeugdboekenmaand je boekencheque en ontvang €5 korting op jouw nieuwe lievelingsboek!

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies