Jeugboekenmaand 2018 in teken van de wetenschap: EUREKA!

12-02-2018

De jeugdboekenmaand van 2018 staat volledig in het teken van wetenschap en techniek. Maar onder het thema ‘Eureka!’ worden niet alleen wetenschappelijk getinte boeken, naslagwerken of onderzoeksrapporten gelezen. Wetenschap wordt tijdens deze maand beschouwd in de breedste zin van het woord. Daardoor verdienen ook algemene boeken die de nieuwsgierige lezer vragen doen stellen of op ontdekkingstocht sturen met een personage, een ereplaats tijdens dit jeugdboekenfeest.

De leeslijst van Iedereen Leest

Enkele van onze titels staan op de leeslijst die Iedereen Leest jaarlijks verspreidt.

Meisjes en wetenschap

Meisjes en wetenschap

Dit vrolijk vormgegeven overzicht van vijftig vrouwen die voor doorbraken in de STEM-domeinen hebben gezorgd, mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Rachel Ignotofsky bundelde in haar debuutboek de waargebeurde verhalen van bekende wetenschappers, zoals Hypatia, Marie Curie en Jane Goodall, maar belichtte ook minder bekende pioniers zoals Katherine Johnson, Grace Hopper en May-Britt Moser. Het boek bevat daarnaast ook boeiende infografieken en een handige verklarende woordenlijst. Het werd een onmisbaar boek dat resoluut ingaat tegen het stereotype beeld van witbehaarde en ditto bebaarde mannelijke wetenschapper.

Bestel nu

 De keizersillusie

 
Vic Falls Missions: De Keizersillusie

Deze buitengewoon begaafde jongeren nemen hun lezers mee naar een wereld van undercoveroperaties. Hier staan niet-zo-ondenkbare hippe gadgets en technologische hulpmiddelen de spionnen in het heetst van de strijd bij. Kate Kriske zorgden er immers voor dat elk gadget of hoogtechnologisch element uit hun inclusieve boeken gebaseerd werd op een bestaande, of zich in een ver stadium van ontwikkeling-bevindende uitvinding. 

Bestel nu

 Onopgelost en waargebeurd

Onopgelost en waargebeurd

Guy Diddelez en Frank Pollet probeerden voor dit boek te achterhalen of er ooit spookkosmonauten naar de ruimte vertrokken, maar nooit zijn teruggekeerd. Ze gingen kopje onder in een Schots meer in de hoop het Monster van Loch Ness te vinden. Ook bezochten ze het meest bespookte huis van Engeland, zochten ze uit wat Tommie Woodward bezielde toen hij riep: ‘Fuck the alligators!’ en bestudeerden ze nog tal van andere waargebeurde feiten die ze jammer genoeg ook niet konden oplossen. 

Bestel nu

 Vossenstreken 

Vossenstreken

Professor De Vos trok voor dit boek met zijn notitieschrift de wereld rond, op zoek naar het menselijk gedrag in dieren. Dat duiven schaamteloos andere duiven na-apen, was nog maar het begin. Op zijn rondreis ontdekte hij dat giraffen graag neuspeuteren, dat kippen lelijke pestkoppen kunnen zijn, dat meerkatten niet vies zijn van leugentje en dat orka’s de grootste moederskindjes zijn. Het boek werd prachtig geïllustreerd door Arnold Hovart. Na het volgen van de interessante observaties van de professor zal je nooit meer op dezelfde manier naar dierlijk gedrag kijken.

Bestel nu

Tips voor jonge lezers

Maar jonge lezers kunnen tijdens de jeugdboekenmaand uiteraard ook op ontdekkingstocht in tal van andere boeken. Een overzichtje:

 1. Groot weetjesboek over-reeks
 2. De betoverende zoekboeken
 3. Dokus Pokus: de protpot
  Hierin kunnen jonge lezers meevolgen over de schouder van Dokus, de tovenaarsjongen die niet kan toveren maar gelukkig wèl heel handig is met technologie.
 4. BOE!kids detective: Drakeneiland
  Lezertjes worden actief ingeschakeld om een vermist drakenei te vinden.
 5. Oscar Cook
  De lezer reist door de tijd om te achterhalen wat er met Oscar’s mama is gebeurd.
 6. Fille Folle
  Dit boek stuurt jongeren op ontdekking doorheen hun eigen puberteit.

Het plezier van lezen

Of de jeugdboekenmaand lezers nu technologische expertise bijbrengt, iets bijleert over ongewoon onderzoek bij mens én dier, confronteert met achterhaalde stereotypen of op een andere manier doet verwonderen – ze draait in de eerste plaats om datgene waar het allemaal mee begint: lezen en, vooral, graag lezen. Want één boeiend boek is vaak voldoende om de leesmicrobe te activeren. Om het met de mooie woorden van Iedereen Leest te zeggen: “Boeken maken je nieuwsgierig. Door sommige boeken ga je vragen stellen. In andere boeken vind je antwoorden. Het ene boek brengt je bij het andere. Je zou kunnen zeggen dat deze jeugdboekenmaand eindeloos doorgaat.” Wij zien dat alvast helemaal zitten.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies