Ik ben Oscar Cook

10-03-2017

Ik ben Oscar Cook. Mijn leventje, het is nooit normaal geweest. Nu al zeker niet meer. Ik woon in een bejaardenhuis, het Kraaiennest. Belachelijk, dat dacht ik aanvankelijk ook, maar er veranderde veel, heel veel. En dat op mijn leeftijd: dertien. Over leeftijd gesproken: mijn vrienden Karel, Otto en Lise zijn vierentachtig. Niet samen, maar elk apart.

Ik kan je niet zomaar in één, twee, drie uitleggen wat er allemaal is gebeurd. Je zou me niet geloven. Toch misschien nog even het volgende. Om je te waarschuwen. Het Kraaiennest is tot de nok gevuld met scheten en scheldwoorden, kommer en kwel. Maar – het blijft me verwonderen – ook met vrolijkheid en vriendschap.  Ik heb het zelf ondervonden. De oud-militair Karel, professor Otto en het aardige besje Lise zijn niet meer uit mijn leven te wissen. Zonder hen zat mijn vader wellicht nog steeds in de gevangenis. Of wist ik nog niet wat er met mijn moeder was gebeurd toen ze vijf jaar geleden in mysterieuze omstandigheden stierf. Of had ik nooit geweten hoe moedig een mens kan zijn. Of was de vriendschap met mijn vriendin Stiene nooit zo hecht (of hoe moet ik het noemen…) geworden. Of had ik nooit geloofd dat er bovenmenselijke krachten zijn.  Ik zal zwijgen, ik kan je beter niet overdonderen met Bayaka-pygmeeën of een moorddadige graaf.

Eén ding moet je beslist wel geloven: het doet er niet toe hoe geel of groen een mens is.  Of hoe dik of dun. Of hoe oud of jong. Wist je dat mijn naam, Oscar, kan staan voor: Old and Small Care for All Rebels? Geen toeval dus dat ik met de oude rakkers uit het bejaardenhuis een band heb gesmeed. Niet zonderling dat we samen in een avontuur zijn gerold.  

Wil je mijn vrienden in het bejaardenhuis leren kennen (ik waarschuw je, ze zijn op z’n minst gezegd een beetje vreemd)? Wil je meer te weten komen over de zoektocht naar wie mijn moeder en vader echt (geweest) zijn? Wil je weten wat zuster Mathilde van mij denkt (niet veel fraais, vrees ik)? Ben je benieuwd wat mijn beste vriendin (nou ja, ik heb ik er maar één) allemaal durft? Wil je weten wat er door mijn hoofd schiet op de meest onverwachte momenten? Heb je zin om te bewijzen dat een mens nooit te oud is om jong te zijn en nooit te jong om de wereld te veranderen? Willen we eens aan de wereld bewijzen dat jong en oud een hechte band hebben?

Volg me dan op de facebookpagina Oscar Cook en doe mee!

 

 

Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen van Vera Van Renterghem verschijnt maart 2017.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies