Helpt vakantie tegen stress?

21-05-2017

Vakantie is altijd een dubbel fenomeen. Enerzijds geeft het ons vaak de langverwachte ont-spanning waar we minstens één keer per jaar naar op zoek gaan; anderzijds is er vaak sprake van stressgevoelens voor, tijdens en na deze periode.

Voor de vakantie: soms is het knokken om vrij te krijgen in de gegeerde periode, want je moet altijd rekening houden met je collega’s. En dan begint het: er moet voldoende worden gespaard voor de vakantietijd, je moet ervoor zorgen dat je klaar bent met je werk, zodat je niet met een achterstand moet beginnen bij terugkeer, je moet zorgen dat het huis of appartement in orde is, zodat je niet tegen een berg rommel aankijkt bij het binnenkomen, je moet je postbezorging regelen, je reis boeken tot in de kleinste details, uitkijken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en dan ervoor zorgen dat je geld, papieren, kleren, medicatie enzovoort met je meeneemt. We kennen het allemaal.

Tijdens de vakantie: onderweg is het vervoer soms een nachtmerrie, als je met de wagen gaat, kunnen files je het leven zuur maken of een hittegolf, een ongeval, pech … Als je met het vliegtuig reist, kun je oponthoud hebben of er breekt staking uit. Je trein kan vertraging hebben, je denkt aan de mogelijkheid van een aanslag in een druk station, je wordt bang ... We hebben het allemaal al weleens ervaren.

Na de vakantie: eerst en vooral wil je veilig thuisraken. En dan begint het werk: alles uitladen, de auto schoonmaken, wassen, drogen, strijken, alles weer opbergen in de kast, foto’s verzamelen en fotoboeken maken, je huis weer bewoonbaar maken, de draad weer opnemen op het werk … Je hoort mensen vaak zeggen dat ze moe zijn na een vakantie, dat ze zelfs blij zijn weer aan het werk te mogen gaan. Soms is er ook nog een financiële dimensie: banken kennen het fenomeen. Mensen die lenen (of moeten lenen) om op vakantie te (kunnen) gaan. Zij moeten nog enige tijd afbetalen wanneer het plezier alweer lang voorbij is.

Chronische stress ruilen voor acute stress

Vakantie zorgt dus altijd wel voor een beetje stress, maar dan gaat het om zogenaamde niet-persisterende omstandigheidsstress, een stress die wat lager scoort. Op de schaal van Holmes en Rahe telt de reis van een lerares tijdens de schoolvakantie naar een exotisch land met een verblijf in een plaatselijke B&B, met alleen lokale restaurants en uitstappen met vrienden, gemiddeld ongeveer 150 punten. Dat komt omdat het schooljaar eerst moet worden afgesloten, dan is er de lange en verre reis, andere slaap- en eetgewoontes en vrijetijdsbesteding. Daardoor zit deze lerares dicht bij het punt waarop het risico op stress en ziekten begint. Vanzelfsprekend zal een stressgevoeliger persoon ook tijdens de vakantie worden geconfronteerd met zijn stressgevoeligheid, hij zal de vakantie perfect willen plannen, alles gezien willen hebben wat de moeite waard is, kortom hij zal waar voor zijn geld willen … in plaats van even op adem te komen.

Daarnaast helpt vakantie ons uiteraard om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, om even iets helemaal anders te doen en te breken met de sleur, om ons lichaam energie te laten drinken van de zon, om eindelijk weer wat te sporten, om de avonden alleen voor onszelf te hebben, om de sfeer van je gezin, familie of vrienden met volle teugen te drinken … Vakantie helpt heel vaak om de vermoeidheid, de uitputting die we voorheen voelden, te verjagen, op zijn minst voor even. We ruilen de chronische stress die we op het werk ervaren, graag voor de acute stress van de vakantie. Heerlijk! Doen dus. Als je de kans hebt. Zo’n vakantieperiode helpt meestal wel degelijk en intens.

Meer weten over stress en burn-out?

101 antwoorden op stress en burn-out

 

101 antwoorden op stress en burn-out is niet zomaar nog een boek over stress en burn-out. Door het Q&A-principe is het een praktische publicatie waarin al je vragen over het onderwerp eindelijk worden beantwoord.

Wat zijn bijvoorbeeld de eerste signalen van een burn-out? Kun je er  van te veel studeren ook een krijgen? En hoe ga je om met mensen die het maar aanstellerij vinden?

Bestel nu

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies