Halloween special: winterpanzanella met pompoen en radicchio

30-10-2017

Heb jij jouw pompoen al uitgehold voor Halloween? En zit je dan nu ook met een hoop vruchtvlees? Jennifer Schleber geeft in Empty the fridge tips om creatief om te gaan met je overschotjes. Wat dacht je van een heerlijke winterpanzanella? 

Wat heb je nodig?

Voor de croutons:

  • 200 g oudbakken brood
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl venkelzaad (fijngemalen)
  • ½ tl zout
  • 2 el olijfolie

Voor de groenten:

  • 600 g pompoen
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 2 el verse kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ radicchio
  • 2 handvol bladgroenten (spinazie, veldsla, rucola, bietenloof of boerenkool)

Voor de dressing: 

  • 1 tl mosterd
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • 4 el water
  • 2 el citroensap
  • 1 el honing
  • zout en peper

Zo maak je het 

Snij het brood in blokjes van +/- 1,5 cm en leg de blokjes op een bakplaat. Meng ze met de kruiden, zout en olijfolie en zorg dat alle stukjes in één laag op de bakplaat liggen. Bak de croutons 10 à 15 minuten op 175°C. Draai ze halverwege even om zodat ze aan alle kanten mooi gebruind zijn. Haal de croutons uit de oven en zet opzij. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes van +/- 2 cm. Leg de pompoen op de bakplaat. In plaats van pompoen kan je ook zoete aardappel, wortel of een mengeling gebruiken. Meng de pompoen met wat olijfolie, peper en zout, verse kruiden (tijm, rozemarijn of salie) en de knoflook. Bak de pompoen op 200°C tot deze zacht is (+/- 25 min.). 

Maak ondertussen de dressing. Doe alle ingrediënten in een bokaal, schroef het deksel erop en schud stevig door elkaar. Eventueel kan je op het einde de geroosterde teentjes knoflook er nog door mengen. Meng de croutons en de geroosterde pompoen in een grote schaal. Voeg de fijngesnipperde radicchio, bladgroenten en dressing toe en meng alles goed door elkaar. Laat de panzanella minstens 30 minuten marineren vooraleer je hem serveert zodat alle smaken zich mooi vermengen.

Meer koelkastvriendelijke tips? 

Jennifer Schleber deelt in Empty the Fridge haar passie voor koken met restjes en toont de kunst van ingrediënten combineren, ‘out of the fridge’ denken en durven experimenteren.

Bestel nu

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2017 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies