Evi Renaux schrijft een brief aan Fille Folle

21-12-2017

Evi Renaux, de straffe vrouw achter Life on Sneakers en Plan B, vindt dat de quote “Going through things you’d never thought you’d go through will only take you places you never thought you’d get to” van Morgan Harper Nichols perfect bij Fille Folle past. In haar brief legt ze uit waarom.

Had ik als vijftienjarige ik maar een boek als dat van Fille Folle. Toen ik worstelde met die foute nog foute bril, want o nee, dat was toen nog geen fashion item. Toen ik niet wist of tongzoenen met een beugel überhaupt een optie was. Tongzoenen, zou ik dat eigenlijk ook wel, met die lelijke knieën van mij, en die afschuwelijke haakneus? En borsten, kwamen die ooit? Zucht.

Mijn dagboek, dat was het enige klankbord. Maar antwoorden geven, dat deed het niet. Ik verstopte het goed dacht ik, ingepakt tussen kledij, of verscholen tussen schoolboeken, maar mijn moeder vond het altijd opnieuw. Schaamrode wangen had ik, iedere keer opnieuw, toen ik doorhad dat ze het gelezen had. Schaamte, betrapt, omdat ik mijn gevoelens niet durfde te uiten. Omdat ik mezelf niet durfde tonen.

Mijn ware ik. Verstopt onder die lelijke bril, die beugel en die dikke laag fond-de-teint om mijn sproeten te verbergen.

Vandaag heb ik zelf een dochter. Ze is nog maar zeven. Maar ik vertel haar elke dag dat ze de mooiste van de wereld is. En dat die tanden wel terugkomen. En dat dat krulhaar de max is. En dat die dunnen benen later haar troef zullen zijn. En dat uniek zijn heerlijk is. En dat we allemaal een trip door het leven maken. Maar dat dat eigenlijk niet erg is. Want het brengt ons op plekken die ons vormen, met open mond doen kijken, doen vloeken, doen huilen, doen lachen.

Ik ben blij met het ‘laagje’ dat ik vormde. Het maakt me de mama die ik nu ben. Het maakt me de vrouw die ik nu ben. Het maakt me Evi. Uniek, trots, met aparte knieën, een vreemde neus, mét sproetjes die ze niet meer verstopt, maar o, zo blij dat ze leeft. We krijgen maar één leven, geniet dus van de trip! JOUW trip! Elke dag! <3

Dank je Fille Folle, om mijn dochter straks wél antwoorden te geven wanneer ze die aan mij niet durft te vragen.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies