Dokus Pokus: knotsgekke, magische avonturen

28-03-2018

Op een schoolfeestje breekt plots de hel los: bijna alle kinderen krijgen opeens buikpijn en kunnen niet stoppen met scheten laten. Dokus wil absoluut weten wie daar achter zit en gaat op onderzoek. Wanneer Neurs, hun leraar wiskunde, tovenarij vermoedt en in de richting van de familie Pokus wijst, begint de tijd te dringen. Dokus moet snel een oplossing vinden, voor hun geheim ontdekt wordt.

Wanneer Neurs weg is, valt Dokus’ blik op de koffer van Neurs, die naast de tafel staat. Hij staat open en er komt een kleine laptop uit piepen. Dokus denkt weer aan het filmpje dat Neurs en de burgemeester hebben bekeken. Dit is zijn kans om het ook te zien. ‘Malik’, sist hij. Malik springt uit de zetel en rent naar hem toe. Hij botst opzettelijk tegen Dokus en valt op de grond. Dat vindt hij zo grappig dat hij luid moet lachen.

‘Let even op die man, wil je?’

Malik salueert naar Dokus, laat een scheet en loopt naar de hal. Voor een spelletje is hij altijd wel te vinden. Dokus begint te twijfelen. Kan hij dat wel doen, iemands laptop zomaar bekijken? Is dat niet hetzelfde als inbreken?

Ach, gewoon even kijken kan geen kwaad. Daar doet hij toch niets mis mee? Maar wat als Neurs hem betrapt? Dan is hij er helemaal zeker van dat hij de dader is. Doen of niet? Dokus schudt zijn hoofd heen en weer. Hij is kostbare tijd aan het verspillen. Hij moet nu een beslissing nemen. Hij haalt de laptop uit de koffer en zet hem aan. Het duurt even voor hij opstart. Ondertussen spitst Dokus zijn oren. Nog geen teken van Neurs.

De laptop is beveiligd. Maar daar weet Dokus wel iets op. Hij spurt naar boven, grist zijn tablet uit de handen van een boze Fiona en loopt terug. Met het programma op zijn tablet is het een koud kunstje om het wachtwoord te achterhalen. Hij heeft geen toverkunsten nodig om te kunnen toveren. Dokus bijt op zijn lip, hij is echt aan het inbreken nu. Maar het is voor het goede doel, niet? Hij doet de documenten van Neurs open. Waar kan het filmpje staan? Hij laat zijn ogen over de bestanden glijden. Hij moet iets zoeken dat als titel ‘feest’ of ‘fuif ’ heeft.

En dan hoort hij het toilet doortrekken. Neurs is klaar. Veel te snel. Dokus loopt naar de hal, waar Malik naar de deur staat te kijken.

‘Ging jij hem niet in het oog houden?’

‘Dat gaat toch niet’, zegt Malik. ‘Er zit een deur tussen. En ik mag van mama niet door deuren kijken als mensen op het toilet zitten.’

‘Hou hem tegen’, zegt Dokus. ‘Ik heb meer tijd nodig.’

‘Hoe moet ik dat doen? Heb je gezien hoe groot hij is?’ Dokus kijkt bang naar de deur, die is gelukkig nog toe. Is Neurs ook het toilet aan het onderzoeken?

‘Verzin maar iets, je bent toch een tovenaar?’

Er verschijnen pretlichtjes in de ogen van Malik. Eindelijk krijgt hij eens een tovenaarsopdracht. Meestal zorgen mama en papa ervoor dat hij zo weinig mogelijk tovert.

Dokus gaat snel weer naar de woonkamer. Hij hoort Malik nog enkele spreuken uitspreken.

‘Durum Prisabis!’

Geen idee wat dat betekent, maar Dokus trekt het zich niet aan. Hij zoekt snel verder naar het filmpje op de laptop. Ondertussen kijkt hij of er geen document staat dat Neurs geheim wil houden. Een recept voor een gif bijvoorbeeld. Of denkt hij nu te ver na? Eindelijk, daar staat het: beelden feest. Een logische, duidelijke naam, hij had niet anders verwacht van Neurs. Het is een groot bestand. Wat zou het snelste gaan: alles kopiëren of het filmpje nu bekijken? Dokus kiest voor het eerste. Hij neemt een usb-stick en stopt hem in de laptop van meneer Neurs. Het kopiëren start, de computer geeft aan dat het enkele minuten kan duren. Dan moeten ze Neurs nog even tegenhouden.

Meer lezen?

Ontdek de avonturen van Dokus Pokus, de tovenaarszoon die niet kan toveren. 

Ontdek nu 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies