Deze inzending won onze schrijfwedstrijd

30-03-2017

Lees hier de winnende inzending van onze schrijfwedstrijd rond Onopgelost en waargebeurd van Guy Didelez & Frank Pollet. Samen met juf Maaike schreven de leerlingen van 6B het onopgeloste maar waargebeurde verhaal van de grootmoeder in Château de Poussignol. 

Het verhaal

Dit verhaal neemt je mee naar het midden van Frankrijk, naar de streek Morvan, in Bourgogne. Naar een 19de-eeuws kasteel tussen de heuvels en de bossen. De naam spreek je uit als Sjatoo de Poessienjol, maar je schrijft het als Château de Poussignol. Het kasteel heeft bleke muren en donkere daken. De hoge ramen zijn in vele vakjes verdeeld en uit de spitse torens steken houten dakkapellen. Die kijken uit over lage bijgebouwen en stallingen. Het kasteel ligt op een domein van tien hectaren groot. Dat zijn wel twintig voetbalvelden! Je kan er op vakantie gaan, want een deel van het kasteel is verbouwd tot gastenkamers. Alle kamers hebben een naam. Zo kun je logeren bij Florence, bij Victor of bij Henri.

Wanneer je er aankomt, staat een vriendelijke dame je op te wachten. Ze heet Margreet, komt uit Nederland en heeft rosse krullen, kinderen en een man. Terwijl je ’s avonds in de eetkamer zit met de kristallen luchters, gulden spiegels en dikke donkerrode gordijnen vertelt ze je graag over de geschiedenis van de streek en van het kasteel. Met een beetje geluk ben je dan opeens de allerlaatste gast in de eetkamer… en komen Margreet en haar man bij je zitten. Wat ze je dan vertellen doet de haartjes op je armen rechtop staan. Het is een (tot nu toe) onopgelost, maar waargebeurd verhaal…

Jaren geleden droomden Margreet en haar man ervan om in de streek van de Bourgogne een klein, gezellig boerderijtje te kopen om er gasten te ontvangen. Tijdens hun zoektocht kwamen ze voorbij het kasteel Château de Poussignol. Er stond een bord bij de oprit dat vertelde dat het kasteel te koop was met een telefoonnummer erbij. ‘Wat als we nu eens een kasteel kochten?’, had Margreet voor de grap gevraagd. Haar man moest er hartelijk om lachen. ‘Misschien moeten we dat nummer eens bellen dat op het bord staat?’, was zijn vrolijk antwoord. ‘En dan meespelen met de Loterij! Zo’n kasteel kost een fortuin!’ Margreet was op zoek gegaan naar haar gsm en nog voor haar man het helemaal door had, tikte ze het nummer in.

Na een lang gesprek, legde ze eindelijk de telefoon af. Ze had met een man gepraat die hier in het kasteel was opgegroeid. Hij en zijn broers en zussen wilden het kasteel graag verkopen omdat er teveel werk te doen was en niemand van hen was geïnteresseerd om daar te wonen. Er was echter nog een stokoude grootmoeder, de vroegere kasteelvrouw, die van geen verhuizen wilde weten. Dat was een probleem natuurlijk. Niemand koopt een kasteel met een oma erbij… toch? De familie had toen maar beslist om de prijs heel laag te houden, met als voorwaarde dat je oma erbij kocht natuurlijk. Margreet en haar man vielen bijna letterlijk achterover, maar begonnen al snel te beseffen dat dit toch wel een heel unieke kans was om een kasteel te bemachtigen. Dus hakten ze de knoop door en verhuisden ze enkele maanden later vanuit Nederland naar Frankrijk, naar de Morvan in Bourgogne.

Hun kinderen beleefden er de tijd van hun leven en de oude grootmoeder, die woonde stil en rustig in haar eigen vleugel van het kasteel. Af en toe kwam ze mopperen omdat de kinderen teveel lawaai maakten, maar voor de rest verliep alles zonder problemen. Tot op een dag… oma opeens was verdwenen. Spoorloos. In rook opgegaan. Niemand had iets gezien, niemand had iets gehoord. Margreet en haar gezin doorzochten de hele vleugel, maar geen grootmoeder te vinden. Weken gingen voorbij. De politie legde het zoekwerk algauw naast zich neer, de familie van het oude vrouwtje bleek onbereikbaar.

Margreet, haar man en de kinderen stonden voor een raadsel. Heel af en toe, bij middernacht en heldere maan, vertelden gasten die in het kasteel logeerden dat er vreemde geluiden te horen waren. Wat was er in die vleugel gebeurd? Wat was er in het kasteel aan de hand? Tot op vandaag hebben Margreet en haar gezin er het raden naar. Wat ze wel ondertussen weten is dat er sinds vorig jaar op het kerkhof van het dorp een naam op de graftombe van de kasteelfamilie is bijgekomen. De naam van de oude oma. Wat is er met haar gebeurd? Ze zullen het wellicht nooit precies weten.

Ben je benieuwd geworden naar dit kasteel en naar het verhaal errond? Of wil je Margreet en haar gezin in het echt ontmoeten en daar eens logeren? Surf dan naar www.chateaudepoussignol.com en boek je verblijf! Doe ze zeker onze groeten! Margreet weet dat we het verhaal ‘leenden’ voor een wedstrijd.

Onopgelost en waargebeurd

Meer weten over het boek? Ontdek één van de 20 verhaaltjes of lees meer informatie over het boek.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies