De kasteelmoord: het verhaal van de verdwijning en de moord op Stijn Saelens

12-07-2017

Op 31 januari 2012 verdwijnt Stijn Saelens spoorloos. Zijn echtgenote treft in de inkomhal van hun kasteel enkel nog een kogelhuls en een bloedspoor aan. Vanaf dat moment zoekt het hele land mee naar de vermiste kasteelheer. Wanneer zijn lichaam drie weken later wordt teruggevonden,  start de zoektocht naar de dader. Wie bracht Stijn Saelens om het leven en waarom?

Het levenloze lichaam werd gevonden in de buurt van een chalet van Pierre Serry, de schoonbroer van André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn. De doodsoorzaak? Een kogel in de rechterlong. Weken later bekent schoonvader André dat hij zijn schoonzoon een lesje wou leren: hem door Pierre Serry laten afranselen en enkele dagen gegijzeld houden. Die opdracht liep echter zwaar uit de hand.

Getuigen werpen ander licht op de moordzaak

De kasteelmoord is, zonder overdrijving, het meest intrigerende misdaaddossier dat ons land al jaren in de ban houdt. Er zijn talloze artikels in kranten en weekbladen over verschenen en reportages over uitgezonden. Er is duchtig gespeculeerd. De lijn tussen feiten, veronderstelling en beweringen was niet altijd even duidelijk. Reden genoeg om zelf een grondig journalistiek onderzoek te voeren en de feiten eens op te sommen en in hun juiste context te plaatsen. De kasteelmoord van Faroek Ozgünes is het resultaat van de talloze gesprekken die hij de voorbije vijf jaar heeft gevoerd met mensen die van heel dichtbij of met iets meer afstand te maken hadden met de kasteelmoord. De getuigenissen werpen soms een heel ander licht op de moordzaak.

Faroek beschrijft in het boek zaken die nooit op een proces ter sprake zullen komen maar die toch wel relevant zijn om deze complexe zaak te kunnen begrijpen. Hij heeft ook doelbewust gewacht tot de onderzoeksrechter volledig klaar was met zijn gerechtelijk onderzoek – om het onderzoek niet te beïnvloeden. Verder gaat hij er ook vanuit dat de drie beroepsrechters, die zich over de zaak zullen buigen, zich in hun oordeel zullen baseren op wat er in het gerechtelijk dossier staat en wat er op de zitting wordt gepleit en niet op wat er in de pers is verschenen.  

Nauwgezette reconstructie van het onderzoek

Wat gebeurde er achter de kasteelmuren? Hoe zit de relatie tussen André Gyselbrecht en zijn schoonzoon écht in elkaar? Faroek Özgünes beet zich vast in het dossier en geeft in De kasteelmoord een nauwgezette reconstructie van het onderzoek. 

 

 

 

Lees meer in De kasteelmoord van Faroek Özgünes

Faroek onthult wat er zich maanden voor de moord al afspeelde achter de kasteelmuren en ontwart de ontspoorde relatie tussen vader Gyselbrecht en zijn schoonzoon.

Meer info

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies