De afsluiter van een prachtig KJV-jaar

15-05-2018

Zondag 6 mei 2018 maakte de Kinder- en Jeugdjury – de grootste jonge leesclub van Vlaanderen – haar winnaars bekend. Maar liefst 8271 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee. Dat zijn er 625 meer dan vorig jaar. Wij vielen in groep 5 uitgebreid in de prijzen en zijn daar bijzonder trots op!

De Kinder- en Jeugdjuryprijzen zijn een begrip in Vlaanderen omdat er maar weinig prijzen zijn waarbij kinderen zelf lezen, beoordelen, discussiëren en hun winnaars kiezen. Jonge lezers krijgen een volwaardige en belangrijke stem, naast die van de volwassen jury's. Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen.

In groep 5 verzilverden Kate Kriske (schrijverspseudoniem voor Kris Geluykens en Kathleen Stas) de nominatie voor hun debuut ‘Vic Falls Missions: Het offer van de Baobab’. Zij werden bekroond tot het beste boek van leesjaar 2017-2018 in de categorie 13 tot 15 jaar. ‘Nelle, Blankgoud’ van Marc de Bel werd derde in diezelfde categorie.

Op de shortlist stonden dit jaar ook ‘Ik zie, ik zie’ van Eef Rombaut en Leen Vanbroekhoven en ‘Floris Oudbloed. Over een kabeljauw, leugens en de maffia’ van Stefan Boonen en Tom Schoonooghe genomineerd in respectievelijk groep 1 en groep 4. Stefan Boonen haalde wel de tweede plaats in groep 3 met zijn boek ‘Mammoet’.

In verschillende KJV-afdelingen werden er lokale slotfeesten georganiseerd in bibliotheken en boekhandels, waarop genomineerde auteurs en lezers elkaar konden ontmoeten. Die auteursontmoetingen werden door Iedereen Leest gefaciliteerd. De oudste lezers (12-16 jaar) kwamen samen op het slotevenement in ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen waar ze hun winnaars bekroonden en deelnamen aan workshops (o.a. van Waarom een bos geen ramen heeft-illustrator Joris Thys) en meet & greets met de auteurs.

KJV

Op 28 mei worden de genomineerden voor volgend leesjaar aangekondigd. Fingers crossed!

(Foto's: (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest)

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies