Dagen zonder vlees: Green Hell burger

14-03-2017

Wat heb je nodig?

  • 4 volkorenbroodjes met henneptopping
  • 8 el kruidenmayo
  • 4 el jalapeñosalsa
  • 4 speltburgers (zie hieronder voor recept)
  • 50 g babyspinazie
  • 80 g komkommer
  • 1 doosje tuinkers
  • 2-3 el olijfolie

Hoe maak je het?

Was de spinazie en schud de blaadjes droog. Was de komkommer en snijd hem in plakjes.

Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C. Snijd de broodjes open en warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op. 

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 3-4 minuten. Keer ze en bak ze nog eens 3-4 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 

Bestrijk de onderste helft van de broodjes met 1 el kruidenmayo en beleg ze met spinazie en een burger. Doe daarop 1 el jalapeñosalsa en de plakjes komkommer. Knip de tuinkers los en verdeel die over de burgers. Bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de rest van de kruidenmayo, leg op de burger en serveer meteen. 

Extra tip! De burgers krijgen een fris-pittig accent als je ze met mojo verde picante bereidt in plaats van met jalapeñosalsa. Wil je een veganistische burger? Vervang dan de volkorenbroodjes en speltburgers door vegan broodjes en seitan-gierstburgers; voor de kruidenmayo neem je dan vegan mayo als basis. 

Speltburgers

Wat heb je nodig? 

  • 1/4 1 groentebouillon 
  • 180 g grof gemalen groene spelt
  • 1 ui + 100 g wortels
  • 30 g pompoenpitten + ca. 4 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 1 el dijonmosterd + 1 el kerriepoeder
  • 1 ei (M)
  • zout + versgemalen peper

Hoe maak je het?

Verhit de bouillon in een pan. Voeg de spelt toe, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Draai het vuur uit en laat de spelt 15 minuten afgedekt staan. 

Pel ondertussen de ui en schrap de wortels. Snipper de ui en rasp de wortels. Hak de pompoenpitten fijn in de keukenmachine. 

Verhit in een pan 1 el olijfolie. Bak hierin ui, wortel en pompoenpitten. 

Roer de spelt los met een vork en roer het wortelmengsel erdoor. Voeg bloem, mosterd, kerriepoeder en ei toe, breng op smaak met zout en peper en kneed het geheel stevig door. Voeg naar smaak zout en peper toe. 

Maak van het mengsel in een hamburgerpers 4 burgers (of vorm ze met je handen). Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 3-4 minuten. Keer ze en bak ze nog eens 3-4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. 

 

 

'Burgermeester' Martin Kintrup neemt je met deze 40 fantastische recepten mee op een reis door de wereld van foodtrucks en -festivals.

Niet alleen de burgers zelf komen aan bod maar ook perfecte bijgerechten zoals zoeteaardappelfrietjes, chili-citroen-maiskolven, exotische wortelsalade en vanzelfsprekend heerlijke sauzen

De beste burgers biedt het ultieme burgergeluk voor foodies! 

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2017 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies