Dagen zonder vlees: bladgroentengratin met rijst

08-03-2017

Wat heb je nodig?

  • +/- 300 g bladgroenten
  • 2 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui (fijngehakt)
  • 2 kleine teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 snuifje chilivlokken
  • +/- 250 g gekookte rijst
  • 1 handvol verse, gemengde kruiden (koriander, peterselie of dille)
  • 1 el munt (fijngehakt)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 eieren
  • 125 ml melk
  • 100 g feta (verkruimeld)
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • 125 g ricotta
  • 1/2 tl zout
  • een flinke draai peper
  • 1 handvol broodkruim

Hoe maak je het?

Je kan allerlei bladgroenten gebruiken, van snijbiet, rucola en spinazie tot het loof van rapen en bieten. Snij de bladgroenten in fijne reepjes, was grondig en zwier droog in een slacentrifuge. 

Verwarm 2 el olijfolie in een grote pan of wok en fruit de fijngehakte uit en knoflook met een snuifje zout en chilivlokken tot ze lichtjes gekleurd zijn. Voeg de bladgroenten toe en bak tot ze geslonken zijn. 

Meng de bladgroenten met de rijst, fijngehakte verse kruiden, munt, zeste van citroen en komijn. Roer er de eieren, melk en verschillende soorten kaas door en kruid naar smaak met peper en zout. 

Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal, besprenkel met broodkruim en bak de gratin op 180°C tot hij een mooi korstje heeft (+/- 30 min.). 

Extra tip! In plaats van rijst kan je ook een restje couscous, bulgur of quinoa gebruiken. 

 

Meer koelkastvriendelijke recepten vind je in Empty the fridge van Jennifer Schleber. 

De smaakvolle recepten, die je gemakkelijk aanpast aan wat jij in huis hebt, vormen samen met nuttige weetjes en bewaartips de basis om voedselverspilling tegen te gaan. 

Empty the Fridge toont de kunst van ingrediënten combineren, ‘out of the fridge’ denken en durven experimenteren.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2017 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies