Catcalling: 5 manieren om te reageren + de tip van COELY

27-09-2017

Wat is catcalling?

"Hey schatje. Lach eens lief naar me, toe! Kom eens hier. Meisje, je bent zo mooi dat je m'n hoofd doet draaien. Komt er een einde aan die benen?" Catcalling, losjes vertaald "het nafluiten of –roepen en lastig vallen van vreemden met een flirterige of seksuele lading", is ongelooflijk awkward in het beste geval. En ronduit eng in het slechtste geval.

Hoe reageer je op catcalling? 

Hoe ga je ermee om? Je kan de gangsterrap in je koptelefoon wat luider zetten en de hele handel negeren. Maar als je je wat avontuurlijker voelt, biedt Fille Folle alvast graag 5 grappige manieren om je catcaller helemaal in de war te brengen:

 1. Trek het verschrikkelijkste gezicht waar je anatomisch toe in staat bent.
  Oefen het op voorhand in de spiegel, sla toe op het juiste moment, en geniet van die heerlijke verbazing op het gezicht van je nafluiter.
 2. Reageer net héél erg dankbaar.
  Zet je beste crazy eyes op en roep met een piepstemmetje
  "BEN JIJ DE WARE, LIEVE MAN? IK WAS NIETS VOOR JIJ ME AANDACHT GAF! WAT DENK JE VAN SANTORINI VOOR ONZE TROUWECEREMONIE?"
 3. Geef een complimentje terug.
  Kijk je nafluiter van top tot teen aan alsof je 'm een innerlijke vleeskeuring geeft, en laat je creativiteit los. Een sassy knipoogje erbij, en klaar. De arme ziel zal niet weten wat er gebeurt.
 4. Maak je kwaad.
  Bries, stoom, stampvoet. Schud je hoofd alsof hij je diep, diep teleurgesteld heeft. (Bonuspunten voor een traantje!) Als hij verbaasd opkijkt, roep dan "het is nu al DE VIERDE KEER dat ik deze straat op en af loop! Het heeft je genoeg tijd gekost om me op te merken!"
 5. Roep je innerlijke Beyoncé naar boven en SLAY.
  Werp een kushandje. Stap met je beste topmodellenloopje zelfverzekerd verder en maak een catwalkdraaitje voor je doorloopt. Ahhh, waaide je haar vanzelf maar net zo stoer als dat van Bey.

De tip van COELY, prinses van de hiphop en meisjesheld

COELY: “Meestal doe ik gewoon wat ik doe, maar ik probeer mezelf ook te verdedigen. Als er iets gebeurt zorg ik ervoor dat ik paraat sta. Ik draag niet echt korte rokjes, maar ik zou het niet laten uit angst dat er mogelijk iets zou kunnen gebeuren.

Maar soms merk je wel dat je automatisch voorzorgen neemt. Een andere straat nemen is altijd een goeie. Sneller stappen. Direct je gsm pakken en naar iemand bellen, da’s de beste tip van allemaal. Of het nu de politie is, een vriendin of één van je ouders. Gewoon weten dat er iemand aan de andere lijn is die er voor je is, die weet waar je bent en er zo voor zorgt dat je veilig thuis geraakt.

Je moet de schrik minder maken voor jezelf. Jezelf niet bang laten zijn. En da’s altijd moeilijk, want je weet maar nooit. Plus, als je om hulp roept weet je niet eens of er iemand ingrijpt.

Meisjes moeten elkaar gewoon helpen. We moeten ons veilig kunnen voelen in alles wat we doen, en als dat niet zo is moeten we hulp kunnen zoeken. Begeleiding, een therapeut, je mama of vriendinnen, maakt niet uit, maar je moet kunnen communiceren. Anders blijf je alleen en geïsoleerd zitten met je zorgen. Je weet nooit wie je kan helpen, en je zou ervan schrikken hoeveel mensen er voor je klaarstaan als je kan en durft praten over wat je voelt. Zolang je het gevoel hebt dat je zonder schrik kan praten, komt alles goed.”

Meer weten over catcalling? Hier kan je de volledige nieuwsbrief van Fille Folle lezen.

Fille Folle

Fille Folle: no nonsense, geen taboes

Fille Folle wil de stem laten horen van straffe jongeren die van aanpakken weten. No nonsense, geen taboes, echte rolmodellen die over échte topics praten. Het platform richt zich in de eerste plaats op zotte wijven tussen 13 en 17, maar eigenlijk is iedereen welkom in de sisterhood.

Met het boek Fille Folle brengen Ilona en Aurike een recht-voor-de-raap en vrolijk vormgegeven lifeguide die in 10 hoofdstukken hapklaar en taboevrij uitlegt waar elke tiener mee bezig is, maar waar veel te weinig over wordt gecommuniceerd.

Vanaf 12 oktober verkrijgbaar.

Meer info

Gelijkaardig nieuws en tips in je mailbox ontvangen ? Schrijf je hier in op de maandelijkse nieuwsbrief van Fille Folle.

 

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies