Als je blaft: over kinderen die het soms horen stormen in huis

22-05-2019

Een storm van brullen en blaffen.

Het helpt niet als we de deur sluiten.

Nee.

Papa brult er dwars doorheen.

Of als we onder het bed gaan liggen.

Omdat mama met schoenen gooit.

Zo kwaad is ze.

 

Elk kind is wel eens getuige van een kleine of grotere ruzie tussen zijn ouders, ook al merken ouders dat niet altijd op. Kinderen horen wat er gezegd of geroepen wordt en ze voelen het ook heel goed aan wanneer de spanning in huis te snijden is. Ze zien hun ouders ruziën en dat kan indruk maken op hen. Ze vragen zich af waar die ruzies over gaan. Is het hun schuld? Blijft het rustig of niet? Wat gebeurt er? Wat gaat  er nog gebeuren?

Om een breder maatschappelijk draagvlak voor het onderzoek naar het effect van ruziënde ouders op (jonge) kinderen te bekomen, verschijnt deze week het prentenboek Als je blaft. Het is een innemend verhaal over vier kinderen die het horen stormen in huis. Telkens weer, een storm van roepen en gooien. Ze houden er niet van. Ze zijn het beu en gaan in protest. Het moet stoppen. 

Geen ruzie meer

Het verhaal helpt ouders en volwassenen om te begrijpen hoe partnerruzies voelen voor kinderen. En het helpt kinderen ook om te begrijpen wat ze zelf voelen. Als je blaft hoopt zowel voor ouders als voor kinderen een hulp te zijn en te helpen om de conversatie te openen. Misschien praat een kind na het samen lezen honderduit over zijn of haar gevoelens, misschien heel voorzichtig, of net helemaal niet. Dat is allemaal oké. Het verhaal en de prenten spreken immers voor zich.

Als je blaft werd geschreven door Stefan Boonen naar een idee van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen (VKA). De fenomenale illustraties zijn van de hand van Julie Vangeel. Hulpverlener Anja Van Looveren schreef een nawoord om het verhaal breder te kaderen. Het VKA bestaat dit jaar 40 jaar en stelt het boek voor op 23 en 24 mei 2019 tijdens hun tweedaags internationaal congres "kinderen getuige van partnergeweld".

Over het congres

De Amerikaanse Chandra Ghosh Ippen is hoofdspreekster op het congres van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen. Zij is mededirecteur van het 'Child trauma research program' aan de universiteit van California, San Francisco. Zij is daarnaast ook co-auteur van het het boek: Don't hit my mommy en een autoriteit op het vlak van het getuige zijn van partnergeweld en de impact hiervan op kinderen, in het bijzonder op de erg jonge kinderen.

 

Als je blaft

Als je blaft

Stefan Boonen

Met illustraties van Julie Vangeel

Naar het boek
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies