Sodoma: Het geheim van het Vaticaan

15-02-2019

Op 21 februari verschijnt wereldwijd het boek Sodoma. Het geheim van het Vaticaan van Frédéric Martel. Sodoma vormt het verslag van een jarenlang onderzoek naar homoseksualiteit binnen de Katholieke Kerk.

Een onderzoek van vier jaar en 1500 interviews

God zou de Bijbelse stad Sodom hebben vernietigd vanwege de homoseksualiteit van haar inwoners. Maar vandaag vormt het Vaticaan zelf een van de grootste homoseksuele gemeenschappen ter wereld. Dit lang verzwegen, explosieve gegeven verklaart veel. Het priestercelibaat, het verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen, de cultuur van geheimhouding rond seksueel misbruik, en de vrouwenhaat van de geestelijkheid. Maar ook het aftreden van paus Benedictus xvi heeft ermee te maken, net als de recente aanvallen op paus Franciscus.

Vier jaar lang heeft de Franse onderzoeker, schrijver en journalist Frédéric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken, van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit, al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend.

“De schizofrenie van de Kerk is totaal”

Sodoma toont voor het eerst het verborgen gezicht van de Katholieke Kerk. Een systeem dat vanaf de kleinste seminaries tot de binnenmuren van het Vaticaan is gefundeerd op een dubbelleven: van buiten radicaal homofoob, in werkelijkheid homoseksueel. De schizofrenie van de Kerk is totaal. ‘Achter rigiditeit zit altijd iets verborgen, en in veel gevallen is dat een dubbelleven.’ Met die woorden gaf paus Franciscus een geheim prijs dat in het duizelingwekkende Sodoma voor het eerst in zijn geheel wordt onthuld.

Internationale belangstelling

Sodoma. Het geheim van het Vaticaan verschijnt in 8 talen in meer dan 20 landen op 21 februari. In aanloop naar de verschijning berichtten o.a. De Morgen, The Tablet, Le Point en The Guardianeral uitgebreid over.

Sodoma. Het geheim van het Vaticaan

Frédéric Martel

€ 24,99

Naar het boek

Sodoma. Het geheim van het Vaticaan kost 25 euro enligt vanaf 21 februari in de boekhandel.

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies