'Marie, codenaam Jeanne' genomineerd voor De Kleine Cervantes 2019

12-11-2018

Twee jaar geleden werd Mijn vriend Hitler van Piet de Loof genomineerd voor De Kleine Cervantes. Deze prijs (een fenomenale illustratie van Carll Cneut) wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste boek voor jongeren tussen 12 en 14 jaar. Wij gingen dat jaar kijken naar de prijsuitreiking in Kopergietery en trokken achteraf, hoewel we de prijs jammer genoeg niet in huis haalden, met een gelukzalig gevoel naar huis.

De Kleine Cervantes is een prijs die inzet op leesplezier bij jongeren in net die doelgroep waar veel lezers afhaken. Deze lezers worden aangemoedigd om te debatteren over de genomineerde boeken en er kritisch over na te denken. Scholen kunnen hieraan deelnemen en per deelnemende school worden jurygroepen gevormd van 10 leerlingen die, op vrijwillige basis, de boeken van de leeslijst lezen. Ze worden hierbij door een leerkracht gecoacht.

In het voorjaar worden de leerlingen uitgenodigd om deel te nemen aan een dramaworkshop in de Kopergietery. Tijdens deze sessies leren ze op een andere manier naar de boeken kijken en het verhaal te vertalen in een boekentrailer. Hierbij proberen ze ook leerlingen die geen deel uitmaken van de jury te betrekken. Op de geanimeerde uitreiking worden alle juryleden samengebracht.

Twee jaar geleden werden willekeurige lezers met een eenvoudige gongslag (het ging er minder totalitair aan toe dan het nu klinkt) naar voor geroepen om deel te nemen aan de laatste panelgesprekken rond de genomineerde boeken. Per boek volgde een boeiende discussie en aansluitend was er ruimte voor een interview met de aanwezige auteurs. De namiddag werd afgesloten met de prijsuitreiking van De Kleine Cervantes en een Harry Styles-waardige selfie- en signeersessie met de aanwezige auteurs en illustratoren.

Dit jaar is Marc de Bel genomineerd met zijn zeer goed onthaalde historische young adult Marie, codenaam Jeanne. Wij zijn alvast bijzonder benieuwd - en kijken nu al uit naar het boekenfeest dat deze uitreiking ongetwijfeld opnieuw zal zijn. We weten pas meer op donderdag 25 april 2018, maar je kan het boek zelf al ontdekken!

Over het boek

Vlaanderen, Pasen 1944. Marie Pauwels, net zestien geworden, droomt van een avontuurlijker en romantischer leven dan het saaie en beknotte bestaan onder de kerktoren van Meenbeek. Ook de oorlog die nu al vier jaar woedt, kabbelt er rustig voort en schijnt zelfs aan het dorp voorbij te gaan. Maar schijn bedriegt. Zeker wanneer op een nacht een Canadese bommenwerper vlak achter de boerderij neerstort en daar opeens een heleboel moffers en Mestapo’s, zoals nonkel Berre de Duitse soldaten noemt, op af komen. Alleen de piloot weet te ontkomen. Tot woede van de SS’ers en de plaatselijke collaborateurs. Intussen zorgt de landing van de Amerikaanse troepen in Normandie in heel Belgie en Nederland voor steeds meer spanning en bloedige confrontaties tussen wit en zwart. Maar ook daarvan blijft het dorp voorlopig gespaard. Tot die fatale zondag 30 juli 1944, waarop een kogel zorgt voor een tragedie met vreselijke gevolgen.

 MarieNaar het boek 
  
Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies