Een hulde aan vrouwelijke wetenschappers

22-02-2018

Meisjes en wetenschap brengt hulde aan de prestaties van onverschrokken vrouwen die het pad hebben geëffend voor vrouwelijke ingenieurs, biologen, wiskundigen, dokters, astronauten, fysici en anderen. In dit fragment maken we kennis met programmeur Annie Easley.

Annie Easley: programmeur, wiskundige en raketwetenschapster

Annie Easley werd geboren in Alabama (VS) in 1933. Destijds waren de inwoners van de zuidelijke staten slachtoffer van de oneerlijke Jim Crow-wetten, die wilden beletten dat Afro-Amerikanen zouden stemmen. Annie gebruikte haar intelligentie om aan anderen uit te leggen hoe ze in de absurde alfabetismetest konden slagen. Gedurende haar hele leven en loopbaan heeft ze ernaar gestreefd om iets aan haar gemeenschap terug te geven.

Een van de eerste raketwetenschappers in de VS

Annie droomde ervan om verpleegster te worden, en ze ging enkele jaren naar aan de Xavier University om een diploma in de farmacie te behalen. Nadat ze naar Cleveland was verhuisd wilde ze haar opleiding daar voortzetten, maar de richting farmacie was er stopgezet. Ze koos dan maar voor wiskunde, en werd uiteindelijk een van de eerste raketwetenschappers in de VS. Toen Annie hoorde over tweelingzussen die als menselijke computers voor NACA (de latere NASA) werkten besloot ze dat ze soortgelijk werk wilde doen. In 1955 ging ze aan de slag in het Lewis Research Centre van NACA.

Navigatie in de ruimte

Toen NASA mechanische computers aanschafte, gebruikte Annie ze om wiskundig werk te verrichten. Nadat de Russen in 1957 de Spoetnik hadden gelanceerd zette NASA alle zeilen bij om zo snel mogelijk een raket in de ruimte te krijgen. In 1958 werd in het Centaur-project een nieuwe hoogenergetische rakettrap ontwikkeld, en Annie werkte aan een van de allereerste computerprogramma’s die navigatie in de ruimte mogelijk maakten. Sinds de jaren 1960 is de rakettrap gebruikt bij meer dan honderd lanceringen om satellieten en sondes in de ruimte te brengen.

Geloven in jezelf en hard werken

Het Centaur-project wordt nog steeds als een van de belangrijkste realisaties van NASA beschouwd. In de jaren 1970 richtte NASA zich weer meer op de aarde, en de energiecrisis stimuleerde onderzoek naar nieuwe manieren om brandstof te produceren. Annie deed belangrijke research naar energiecentrales en elektrische batterijen, en ze maakte een computerprogramma om zonnewinden te meten. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van elektrische batterijen vormde de basis voor de hybride voertuigen van vandaag. Annie Easley leverde het bewijs dat flexibiliteit, geloof in jezelf en hard werken kansen biedt op ongelofelijke opportuniteiten.

 

Meer lezen?

Dit prachtig geïllustreerde en educatieve boek belicht de bijdrage van vijftig vooraanstaande vrouwen aan de STEM-domeinen, van de oudheid tot de moderne tijd. 

Nu kopen

 

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies