De BoeBoeks van Marc De Bel strijden mee tegen zwerfvuil

18-04-2018

Elk derde leerjaar in heel Vlaanderen kreeg gisteren en vandaag een nieuw boek van jeugdauteur Marc de Bel cadeau. In De wraak van ridder Piepus trekken de Boeboeks Piepel en Soeza ten strijde tegen zwerfvuil. Met het boek willen minister Schauvliege en Mooimakers – het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort – zoveel mogelijk schoolkinderen én hun omgeving aanmoedigen om mee hun schouders te zetten onder propere buurten. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege stelde het boek samen met schrijver Marc de Bel en illustratrice Frieda Van Raevels voor in Basisschool De Springplank te Lokeren.

Jong geleerd, is oud gedaan. Onder dat motto willen minister Schauvliege en Mooimakers – het samenwerkingsverband van OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) – ook kinderen en jongeren betrekken bij de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Deze jonge ambassadeurs ergeren zich evengoed aan vuile straten en pleinen en bovendien is hun enthousiasme een krachtige motor om ook hun ouders, buren, familieleden... te overtuigen om zich te engageren voor mooie en propere buurten.

Op 17 en 18 april vallen in elke Vlaamse basisschool exemplaren van De wraak van ridder Piepus in de bus, een boek van de bekende jeugdauteur Marc de Bel. De Boeboeks – de vuistgrote “Aardewezens” die de hoofdrol spelen in de boekenreeks – hebben in hun Biezebos zoveel last van zwerfvuil dat hun zomerfeest in het water dreigt te vallen. Het grappige en spannende verhaal doet kinderen niet alleen stilstaan bij de bergen afval die in de natuur belanden, maar toont hen vooral wat ze daar zélf aan kunnen veranderen. Net als in de andere Boeboeks-boeken wil Marc de Bel zijn jonge lezers overtuigen dat kracht vaak in het kleine schuilt!

“Die boodschap sluit perfect aan bij wat we zelf met Mooimakers proberen te doen: een maatschappelijke beweging tegen zwerfvuil en sluikstort op gang trekken”, legt minister Schauvliege uit. “In heel Vlaanderen werken kinderen al volop mee aan propere buurten: met hun school, met de jeugdbeweging, of gewoon met de buren in hun eigen straat. We verspreiden het boek om al die kinderen te tonen dat ze wel degelijk een groot verschil maken, en om nog meer van hun leeftijdsgenootjes mee te mobiliseren tegen zwerfvuil.”

De exemplaren van De wraak van ridder Piepus zijn bestemd voor de klasbibliotheek van elk derde leerjaar in Vlaanderen. Er hoort ook een werkschrift bij dat de scholen kunnen downloaden via mooimakers.be/wat-kan-jij-doen/school.

De lancering van dit project vond plaats in basisschool De Springplank in Lokeren. De gemeente Lokeren en IDM (intercommunale Durme Moervaart) engageren zich al jaren in de strijd tegen zwerfvuil. Basisschool De Springplank deelt dat engagement en is een enthousiaste deelnemer van Operatie Proper, de actie waarmee Mooimakers scholen en verenigingen beloont als ze in hun eigen buurt het afval opruimen. Zo wordt bijvoorbeeld al het afval op school gesorteerd, worden de terreinen proper gehouden, houdt de school kippen en konijnen, en zorgt een werkgroep ervoor dat de leerlingen en het personeel ten allen tijde goed geïnformeerd blijven.

Marc De Bel en de BoeBoeks tegen zwerfvuil

De wraak van Ridder Piepus is verschenen bij uitgeverij Van Halewyck. Het boek is voor te lezen vanaf 6 jaar en zelf te lezen vanaf 8 jaar. Je bestelt het hier!

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies