7 keer genomineerd voor de Kinder- & Jeugdjury Vlaanderen

28-05-2018

Vandaag maakten de nominatielezers van Iedereen Leest de selectie voor de Kinder- & Jeugdury – de grootste jonge leesclub van Vlaanderen –  van komend leesjaar bekend. Nominatielezers zijn oud-juryleden, bibliothecarissen, leerkrachten en anderen met een hart voor boeken. In onderling overleg stellen de nominatielezers een aantrekkelijke, gevarieerde lijst samen voor de jonge juryleden. Voor het eerst lazen en selecteerden er bij de oudste leeftijdsgroepen (12 tot 16 jaar) ook jongeren mee.

Volgend schooljaar zullen de lezers van Groep 1 meehuppelen met Lowie, want zij lezen onder andere Verliefd van Stefan Boonen en Jan Van lierde. In Groep 2 blijven ze zeker gele groene vrienden dankzij dino en kikker uit VRIEND gezocht – verloren – gevonden van Eef Rombaut en Emma Thyssen. Groep 3 gaat dan weer de licht filosofische tour op dankzij de dierenverhalen van Korneel De Rynck die prachtig geïllustreerd werden door Joris Thys. En misschien komen zij wel te weten Waarom een bos geen ramen heeft?

In Groep 4 staat verbinden centraal, en lezen de juryleden over het magische verbond tussen oud en jong dat in het Kraaiennest gehuisvest is. Je raadt het waarschijnlijk al: zij buigen zich over Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen van Vera Van Renterghem. Groep 5 duikt in De Poppenmaker van Krakau van Rachael Romero en roadtrippen door Amerika op een reis die niet helemaal loopt zoals gehoopt in het hilarische En ik dan? van Luc Descamps.

En we zijn heel benieuwd wat de lezers van Groep 6 van Wolfsangel: Apollo van Johan Vandevelde zullen vinden! MNM-presentator Tom De Cock liet op langzullenwelezen.be al weten dat hij het een bijzonder beeldend verhaal vond dat door merg en been gaat – “Een waardevolle en leesbare waarschuwing tegen extremisme van elke windrichting. En gewoon een leuk boek.”

Deze nominaties houden in dat meer dan 8.200 kinderen, verdeeld over 6 leeftijdsgroepen, deze boeken volgend leesjaar zullen lezen en bespreken. Het leesjaar 2018-2019 gaat van start op 22 september in bibliotheek Permeke en op 29 september in De Krook in Gent. Op het einde van het jaar stemmen de juryleden voor hun favoriete boek. De Kinder- en Jeugdjuryprijzen zijn een begrip in Vlaanderen omdat er maar weinig prijzen zijn waarbij kinderen zelf lezen, beoordelen, discussiëren en hun winnaars kiezen

Van harte proficiat aan alle 48 genomineerden, en alvast bijzonder veel leesplezier aan alle juryleden!

Alle nieuwsartikelen

 

Copyright © 2020 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgeversAlgemene voorwaarden | Privacy | Cookies