De verlichting uit evenwicht? e-book Leo Neels, Tinneke Beeckman, Marc De Vos, Ivan Van de Cloot
E-book
ISBN 978-94-6131-510-6
€ 14,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

- +
OF
Korte inhoud

Details

Madrid, Londen, Parijs … en onze eigen hoofdstad, 22 maart 2016 – de aanslagen in het hart van België en van Europa. Het veiligheidsbeleid staat op scherp en we beroepen ons voor het eerst in lange tijd opnieuw op ‘normen en waarden’, op de traditie van ‘de Verlichting’ en op ‘de moderniteit’. Maar weinigen benoemen de beginselen van de grote verlichte denkers en de betekenis die ze vandaag hebben voor moderne samenlevingen: het belang van democratie en rechtsstaat, van universele rechten en plichten.

Het debat lijkt soms stuurloos. Toch gaat het om de grondslagen van een moderne democratie die rust op juridisch geordend gezag dat vertrekt vanuit rechten en vrijheden van zijn burgers en verantwoordingsplicht van autoriteiten. Waarin veel plaats is voor de fundamentele vrijheid van mening en van godsdienst, maar ook beperkingen. Nu we geen homogene samenleving meer zijn, wordt samenleven op de proef gesteld. We vergaten werk te maken van burgerschap als attitude en verzeilden te vaak in wij-zijstandpunten.

Dit boek bundelt essays van uiteenlopende hedendaagse publicisten en overstijgt die retoriek. Het duidt de basisbeginselen van onze samenleving opnieuw en toont de meerwaarde ervan voor de maatschappij én voor de burgers aan. Voor álle burgers – zonder enig onderscheid.

Over de auteurs

Over de auteurs

Leo Neels (1948) is jurist, doceert Media- en Communicatierecht (em. KUL en UA) en leidt de denktank ITINERA. Website: www.leoneels.be


Ivan Van de Cloot (1977) is Chief Economist bij de denktank ITINERA. Als commentator bij financiële en economische gebeurtenissen, treedt hij ook regelmatig naar voren in de geschreven en audio-visuele media.


Marc De Vos (1970) is jurist, doceert Sociaal Recht (RUG) en is directeur bij de denktank ITINERA.


Tinneke Beeckman (1976) is doctor in de Moraalwetenschappen en publiciste. Ze heeft de afgelopen jaren bekendheid verworven met de stukken die ze schreef voor De Standaard, De Morgen, De Tijd en NRC Handelsblad. Website: www.tinnekebeeckman.com

Details

Extra informatie

Auteur(s)Ivan Van de Cloot, Leo Neels, Marc De Vos, Tinneke Beeckman
IllustratorNee
ISBN978-94-6131-510-6
Cover typeE-book
Formaat17 x 24
Aantal pagina's100
Publicatiedatum17 jun. 2016
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2017 - Van Halewyck maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies